Mutarea in UK: Un ghid complet


 

Regatul Unit este o destinație populară pentru expați, grație multitudinii de stiluri de viață disponibile, precum și standardului de viață ridicat. Fără bariere lingvistice pentru oricine are cunoștințe de engleză la nivel înalt sau native, petrecerea unui timp în Marea Britanie este o opțiune atrăgătoare și accesibilă.

Cu toate acestea, în funcție de locul din care provii, este posibil să existe câțiva pași pe care trebuie să îi iei în considerare și să îi urmezi înainte de a-ți planifica mutarea. Acest ghid parcurge câteva dintre lucrurile la care trebuie să te gândești, pentru a te ajuta să-ți începi cercetările. Vom vorbi și despre cum contul Wise te poate ajuta cu una dintre cele mai mari probleme legate de mutarea în străinătate - gestionarea banilor tăi între monede.

Cum să înțelegi - și gestionezi - costul vieții în Londra

Înainte de a merge mai departe, un lucru de reținut este faptul că viața în Marea Britanie nu este ieftină. Deși orașele mai mici oferă costuri mai mici, mulți nou-veniți din Marea Britanie optează pentru a locui în Londra, care este printre cele mai scumpe orașe din lume. În funcție de lucrurile cu care ești obișnuit, costurile de închiriere, de divertisment și prețurile alimentelor pot fi un șoc. 

Obține informații despre costul vieții în Londra și în alte orașe din Marea Britanie din partea Numbeo. Datele live sunt agregate pentru a afișa o imagine în timp real a categoriilor cheie, cum ar fi salariul, chiria, mesele la restaurant și alimentele. Iată câteva titluri de luat în considerare:

  • Salariul mediu net lunar în Londra - £2,800
  • Chiria medie pentru 1 apartament cu o cameră în centrul orașului - £1,687
  • Masă cu 3 feluri de mâncare într-un restaurant de gamă medie, 2 persoane - £60
  • 12 ouă la un magazin alimentar - £2.16
  • 1 pâine - £1.02
  • 1 kg de mere - £2.16
  • Abonament de transport lunar - £150

Ca expat, va trebui să iei în considerare și cum să îți gestionezi banii în străinătate pentru a evita costurile inutile de conversie valutară și de transfer. 

Probabil că va trebui să îți convertești banii de acasă în lire sterline, cel puțin pentru o scurtă perioadă de timp, în timp ce te stabilești în Marea Britanie. Cu taxele mari de conversie stabilite de băncile obișnuite, acesta poate fi un proces costisitor. De asemenea, este bine de știut că multe bănci și servicii de schimb valutar adaugă o taxă suplimentară cursului de schimb pe care îl utilizează.

Obținerea contului Wise poate ajuta, oferind un cost de schimb valutar mic, la rata de schimb medie a pieței. Dar mai multe despre asta mai târziu.

Pasul 1: Cerințe legale pentru a te muta în Marea Britanie

Primul lucru pe care va trebui să-l examinezi este situația legală referitoare la intrarea în Marea Britanie și ce viză sau de ce fel de permise ai putea avea nevoie. Marea Britanie are un sistem complex pentru imigrație, cu o gamă largă de diferite tipuri de vize și permise, în funcție de motivul pentru care te muți aici: pentru muncă, studii sau pentru întregirea familiei. Din fericire, există multe instrumente disponibile online din partea guvernului britanic care te pot ajuta să stabilești opțiunile de viză pentru situația ta - și agenți care te pot ajuta cu cererea, în schimbul unei taxe.

Cerințele de viză și eligibilitatea se schimbă în mod regulat, așa că verifică informațiile actualizate înainte de a face planuri. Iată un scurt rezumat a ceea ce trebuie să știi.

Mutarea în Marea Britanie ca și cetățean american

Vei avea nevoie de viză dacă intenționezi să vii în Marea Britanie pentru a lucra și vei rămâne aici pentru o perioadă prelungită. Tipul de viză și procesul prin care trebuie să treci variază în funcție de situația ta. Există un instrument util pe site-ul guvernului britanic care îți permite să navighezi printre opțiunile care ți se pot potrivi, pentru a alege viza și procesul de solicitare corecte.

Mutarea în Marea Britanie din Australia

Pentru sejururi mai lungi sau când intenționezi să lucrezi, va trebui să faci cercetări și să soliciți o viză. Există o gamă largă de opțiuni de viză, inclusiv vize de mobilitate pentru tineri și viza de ascendență care este disponibilă australienilor care au un bunic născut în Marea Britanie. Folosește instrumentele disponibile online pentru a verifica opțiunile și a-ți selecta viza.

Mutarea în Marea Britanie din Europa

Dacă ești dintr-o țară din UE sau din SEE, procesele de intrare și de mutare în Marea Britanie s-au schimbat de la 1 ianuarie 2021 din cauza Brexitului. Procesul pe care va trebui să îl urmezi va depinde de momentul în care ajungi în Marea Britanie, de cât timp intenționezi să rămâi și de ceea ce intenționezi să faci. Pentru sejururi de muncă de 6 luni sau mai mult, probabil că vei avea nevoie de viză. Obține cele mai recente informații despre acest subiect pe website-ul guvernului Marii Britanii.

Pasul 2: Gestionarea finanțelor tale 

Pentru a te stabili în Marea Britanie, vei avea nevoie de un cont bancar care să îți permită să îți plătești chiria, să îți primești salariul sau să configurezi utilitățile esențiale. Poți deschide un cont la o bancă majoră din Marea Britanie la sosire, dar s-ar putea să descoperi că un specialist în finanțe trans-frontaliere, cum ar fi Wise, îți este mai util. 

Băncile din Marea Britanie oferă o gamă bună de produse de cont, dar, de obicei, va trebui să îți dovedești adresa de reședință din Marea Britanie și este posibil să constați că există taxe mari pentru unele dintre serviciile de care ai cu adevărat nevoie ca expat, cum ar fi transferurile internaționale și conversia valutară. 

Este mai ușor să începi procesul în forță cu Wise.

Vei putea deschide un cont Wise înainte de a pleca din țara ta de origine, astfel încât să ai totul pregătit din timp. Conturile vin cu detalii bancare din Marea Britanie, astfel încât să poți primi plăți ca un localnic, chiar înainte de a-ți confirma adresa de reședință din Marea Britanie. Apoi, vei putea păstra lire sterline, precum și alte zeci de valute și poți comuta între ele folosind cursul de schimb mediu al pieței, fără majorări. Vei plăti doar o taxă redusă și transparentă, care îți poate face mult mai ușoară și mai ieftină gestionarea finanțelor în timp ce te muți. Pe lângă detaliile bancare din Marea Britanie, vei primi și detalii bancare pentru o mare parte din lume, inclusiv SUA, zona euro, Australia și Noua Zeelandă - astfel încât să poți primi în continuare plăți de acasă, în mod gratuit, atunci când ai nevoie.

Pasul 3: Cum să găsești un loc de muncă in Marea Britanie

Înainte de a putea obține un loc de muncă în Marea Britanie, va trebui să verifici dacă ai permisiunea legală de a lucra acolo. Unele vize pot avea restricții în cazul în care lucrezi sau în funcție de tipul de activitate pe care o poți desfășura.

După ce ți-ai confirmat eligibilitatea de a lucra, site-urile cu locuri de muncă online reprezintă un mod inteligent de a-ți face o imagine a tipului de loc de muncă promovat în zona ta. Încearcă oricare dintre aceste opțiuni populare:

Pasul 4: Găsirea unei locuințe în Marea Britanie

În unele părți ale Marii Britanii - în special în Londra - vei descoperi că prețurile chiriilor sunt ridicate și piața se poate mișca rapid. Va trebui să fii pregătit să plătești un depozit și să te muți aproape instantaneu pentru a găsi o locuință frumoasă. Aruncă o privire pe site-urile online populare pentru a vedea tipurile de proprietăți de închiriat care apar în zona aleasă de tine:

O altă opțiune bună este să verifici unul dintre numeroasele site-uri cu oferte de locuințe la comun, pentru a găsi un loc în care te poți muta cu alte persoane. Acest lucru reduce costurile și poate crea o rețea socială instantanee. Spareroom este unul dintre cele mai mari site-uri care conectează oamenii care caută o locuință la comun în Marea Britanie.

Pasul 5: Rezolvarea opțiunilor de îngrijire medicală

Marea Britanie are un Sistem Național de Sănătate cunoscut în întreaga lume, care oferă îngrijire primară gratuită pentru toată lumea. Cu toate acestea, pentru îngrijirea secundară - de obicei, în cazurile în care este nevoie de sprijin mai specializat sau continuu - mulți expați trebuie să aibă rezidență pe termen nedefinit de a rămâne în Marea Britanie pentru a beneficia de ea. Verifică-ți asigurarea și ia în considerare contractarea unei polițe de asigurări medicale suplimentare pentru liniște sufletească și pentru a acoperi orice deficiență.
Mutarea într-o țară nouă este excitantă - dar trebuie să te gândești la multe lucruri înainte ca visele tale să devină realitate. Asigură-te că verifici toate cerințele și procesele legale, astfel încât să fii pregătit în avans și să îți poți solicita viza sau permisul în timp util. De asemenea, îți va fi mai ușor să te muți dacă obții un cont Wise care să îți permită să îți gestionezi banii în Marea Britanie - chiar și înainte de a ajunge aici.

Disclaimer: This publication is provided for general information purposes only and is not intended to cover every aspect of the topics with which it deals. It is not intended to amount to advice on which you should rely. You must obtain professional or specialist advice before taking, or refraining from, any action on the basis of the content in this publication. The information in this publication does not constitute legal, tax or other professional advice. Prior results do not guarantee a similar outcome. We make no representations, warranties or guarantees, whether express or implied, that the content in the publication is accurate, complete or up to date.

Citeste mai mult Mai putin